Tinker

door Marjolein van Greuningen & Signe-Sanne Oortgijsen

Dolores (Doortje)

Oorsprong
Het ras de tinkers komt oorspronkelijk uit Ierland en Engeland en is gefokt door de zigeuners ( Roma gypsies) . Daar komt de naam Gypsy Horse of Romany Gipsy vandaan. Ze werden gebruikt als werkpaard voor de woonwagens, maar het moest ook een rustig familiepaard zijn. Daarnaast hielden de zigeuners van gokken op draverij en werd de tinker ook met dravers gekruisd. De naam Tinker is eigenlijk een scheldnaam en betekent ketellapper (tinbewerker).


Algemene kenmerken
Het eerste wat opvalt als je een Tinker tegenkomt is het vele behang, waarbij de dikke staart, volle lange manen en dikke sokken worden gekenmerkt en natuurlijk de bonte aftekeningen. Een koudbloed met brede hoeven dat bestand is tegen vele weers-en leefomstandigheden. Een paardje dat varieert in stokmaat van 1.35m- 1.65m.
Het ras heeft over het algemeen een goed karakter en houdt erg veel van aandacht en knuffelen. Ze hebben niet veel nodig qua verzorging en kunnen gerust dag en nacht buiten staan. Zowel in de zomer als winter. Ze houden meer van de wat koudere dagen dan de heel erg warme dagen. Onder de lange dikke manen kan het heel warm worden en voor de winter maken ze vaak een flinke vacht aan. Daardoor kan het zijn dat je je tinker veel moet borstelen om ze schoon en netjes te houden, ze rollen graag en houden zich niet echt schoon uit zichzelf. De sokken zorgen voor een goede afwatering, maar doordat vuil zich opstapeld of door natte weersomstandigheden kan het gaan broeien in het vele haar en kan er mok en rasp ontstaan.

Typen
Het ras heeft 4 type’s
Irish Cob: deze is gekenmerkt door de stevige bouw, het type dat de kar trekt, maar met een kleinere stokmaat.
Romany Gray: Het paard is wat minder stevig en meer het rijpaard type
Vanner: een Tinker is een Vanner wanneer hij hoger is dan 1.62, de naam komt van een klein tweewielig karretje dat Van werd genoemd en waarop ze artikelen te koop aanboden,
Romany Scudder: dit type komt het minste voor in Nederland en hebben draver bloed in zich. Ze zijn een stuk ranker en hebben vaak minder behang. En ze kunnen heel hard draven natuurlijk!Aftekeningen
De meest voorkomende aftekeningen zijn bonte paarden: zowel zwart bont (piebald), vosbont (skewbald) en driekleurige paarden. Er zijn meerdere kleuren, tinkers met een effen lijf en witte sokken en bles, een kleur die wellicht van het shire bloed komt. Af en toe zie je een palomino of zelfs palomino bont. Ook komen blauw-bonte tinkers voor (grijs) en geheel zwarte of bijna hele witte paarden. Veel Tinkers hebben maanogen, blauwe ogen door gebrek aan pigment bij dat oog. Een zwart en een blauw oog zou volgens de indianen geluk brengen; 1 oog voor overdag en 1 voor de nacht. Volgens de zigeuners brengen driekleurige paarden geluk en als je Tinker een witte staart heeft met een zwarte pluk bovenaan of andersom. En Tinkers met 1 wit oor en 1 zwart schijnen ook geluk te brengen. Mijn mening is dat alle tinkers geluk brengen!


Veelzijdigheid in gebruik
Op dit moment wordt de Tinker vooral voor recreatie gebruikt bij de meeste Nederlanders. Maar daar komt steeds meer verandering in. Een Tinker blijkt uitermate geschikt voor western rijden, bijvoorbeeld Horsemanship. Maar ook dressuur en springen gaat een Tinker niet slecht af. Er zijn zelfs Tinkers die een lange Endurance wedstrijd niet willen missen. Ook wordt er carrousel en voltige met het ras gedaan. En niet te vergeten het mennen, recreatief of niet, dit is waar het ras voor is gefokt.

Organisaties
Er zijn in Nederland 2 stamboeken. De Irish Cob Society en het Nederlandse Tinker Stamboek. Het ICS neemt eigenlijk alleen het Irish Cob type op en is verbonden met het stamboek in Ierland en het NTS neemt alle vier types op en is op zichzelf staand.

Blizzard of the Sandy Road Ranch


Foto's: Marjolein van Greuningen, Signe-Sanne Oortgijsen, tinkerhorse.nl, Cindy Buskens