Appaloosa

door Fabiënne Gommers

De appaloosa.

Veel mensen denken dat de appaloosa is ontstaan in de tijd van de indianen, De appaloosa bestaat echter al veel langer. 20.000 jaar geleden zijn er al grottekeningen van de appaloosa gevonden. Indertijd stond een tekening van een appaloosa voor kracht en een goede jacht en behoorde het tekenen van appaloosa's tot een speciaal ritueel die de mensen indertijd hoop bracht.

In het oude perzie werden de appaloosa's aanbeden als de heilige paarden van de Nisca, een grote held volgens de perzische literatuur. Ook in andere landen werden allerlei beeldjes en tekeningen gevonden die wezen op het bestaan van de appaloosa.

In europa verschenen ze periodiek door de jaren heen. Zo vertoonde de lippizanners en de andalusiers indertijd ook stippen. Wat nu nog bij de lippizanners te zien is rond de ogen en de neus, hebben ze een gespikkelde omranding een van de kenmerken van een appaloosa. De andalusiers werden door de Spanjaarden gebruikt om het land te verkennen. De inheemse bevolking steelde deze paarden en verhandelde ze door aan andere stammen. Waardoor het gestippelde paard zich al snel over het noorden van het land verspreidde, Waar de indiaanse bevolking was gevestigd. We praten hier dan over de jaartallen rond 1700.
De Nezperce indianen werden goede ruiters door deze paarden en selecteerden alleen de beste paarden voor het fokken. Hierdoor waren de Nezperce paarden van goede kwaliteit, en hun stippen hielpen bij het camoufleren van ruiter en paard Hierdoor waren ze namelijk moeilijk te zien vanaf een afstand.
De naam appaloosa komt echter weer van de blanken, de blanken die zich toendertijd hadden gevestigd in het noorden bij het gebied van de Nezperce indianen. Deze blanken noemden de paarden 'a palouse horse'. Omdat het gebied van de indianen aan de Palouse rivier lag. Later werd deze naam verbasterd tot appaloosa horse.

Palouse River

Nez Perce
Aan het einde van de 17 eeuw brak er een oorlog uit tussen de Nezperce indianen en de cavalerie van de VS. De indianen bleven lange tijd uit de handen van de cavalerie dankzij de appaloosa paarden en hun goede kwaliteiten. Ze vluchten 1300 kilometer over ruige onbegaanbare grond onder leiding van Chief joseph. In Montana werden ze verslagen door de cavalerie, en werden de appaloosa paarden in beslag genomen. Het ras dreigde te verdwijnen. Tot in 1983 en groep appaloosa liefhebbers probeerde het ras te beschermen. En zo dus de appaloosa horse club heeft opgericht. Vandaag de dag bestaat deze club nog steeds (www.appaloosa.com) en heeft het ras en deze club zich weer verspreidt over vele landen van de wereld.

Het nederlandse appaloosa stamboek onstond echter pas veel later. In dit stamboek zijn ook kruisingen met appaloosa toegestaan, en proberen ze ook mini appaloosa's en show paardjes en paardjes met bijzondere aftekeningen te fokken en uiteraard ook sportpaarden. Naast amerikaans appaloosa bloed vind je hier ook Knabstrubber bloed terug.(www.appaloosa-stamboek.com)

De appaloosa in de sport

Appaloosa's zijn erg veelzijdige paardjes en geschikt voor zowat iedere tak van de paardensport. Vroeger werden de appaloosa's door de cowboys gebruikt, om het vee bijeen te drijven en voor het ruige werk.Nu worden ze nog steeds veel in de westernsport gebruikt. Door hun bouw en koele karakter, zijn ze daar uitermate geschikt voor.Maar ook in de dressuur is de appaloosa terug te vinden. dankzij hun lenigheid en hun souplesse zijn ze ook uitermate geschikt om deze oefeningen te doen. in de springsport, het aangespannen rijden en zelfs bij de endurance vind je de appaloosa terug. dankzij de goede kwaliteiten die de Nezperce indianen indertijd hebben uitgezocht, immers moest een paard lenig zijn lange afstanden kunnen lopen en een koel karakter hebben met het onbegaanbare gebied waar ze vaak doorheen reisden.Foto's: parucha ranch, colleen claiter van appaloosa horse club,
http://www.appaloosa-online.tk, www.septemberacres.com.